Investiția ca și un sport al minții

Ce sigur te-ar interesa de Eugenia Sotir 29.08.2018

Mulți dintre noi vedem domeniul investițional ca și unul fundamental unde cifrele sunt cele care primează. Ei bine, într-o oarecare măsură lucrurile cam așa stau, dar privind mult mai adânc nu contează doar orele pe care le petreci în jurul cifrelor, ci și productivitatea efortului.  


Oare ce înseamnă această  productivitate și cum o putem obține, te vei întreba? O tehnică din ce în ce mai utilizată în diverse domenii se numește ‘Mindfulness’. Persoane precum: Steve Jobs, co-fondatorul Apple, Ray Dalio, fondatorul Bridgewater Associates, un mare fond de investiții de tip hedge fund, Roger Federer, jucător de tenis, câștigător a 20 de titluri Grand Slam sunt doar o parte care utilizează Mindfulness.  


Pe scurt, cea mai simplă definiție ar fi că te învață să faci lucrurile pe rând, dobândind capacitatea de a trăi momentul și a fi cât mai prezent la tot ce ți se întâmplă, dar și cum să dobândești abilitatea de a nu te lăsa pierdut în toate gândurile zilnice.  


Un practicant al acestei tehnici de mulți ani, scriitorul american Tony Schwartz, a scris la un moment dat un articol în New York Times undeva prin anul 2014 că într-adevăr utilizarea ei punctuală te ajută să te relaxezi și concentrezi.  


Sunt o multitudine de lucruri bune pe care Mindfulness le aduce atât în viața personală, cât și în cea profesională. În investiții este important să-ți controlezi atenția și Mindfulness exact asta face. Creierul uman cântărește aproximativ 2% din greutatea totală a corpului. Într-o stare de bine și relaxare, consumă 20% din energie în timp ce în perioade de stres și tensiune ajunge și la 50% consum al energiei . Demonstrat a fost și faptul că mai bine de 47% din timpul în care suntem trezi ne gândim la altceva decât facem cu adevărat în momentul respectiv. Într-o astfel de situație, cum ai putea să te concentrazi către o gândire rațională? Acțiunile impulsive ar fi prioritare, iar în domeniul investițiilor trebuie evitat un astfel de comportament. Vei ajunge la un moment dat să poți face acea pauză între informațiile externe și reacția personală.  


Important este să nu fie privită ca o tehnică ce are un efect restrâns. Aceasta te ajută pe tine ca și investitor să gândești mai bine, să poți depăși acele ancorări emoționale și să înveți să controlezi emoțiile.  
Pentru mine, astfel de tehnici spirituale par ciudat de utilizat într-un domeniu înconjurat de cifre, dar gândindu-mă la multitudinea de sarcini pe care trebuie să le ducem la bun sfârșit într-o singură zi realizez cum, nu o data ci de mai multe ori, ajungem să cădem într-o stare meditativa fără a ne concentra cu adevărat pe ce facem în prezent.  


În domeniul afacerilor, unde de departe nu întâlnești cei mai spirituali oameni, micile beneficiile se pare că aduc plus de valoare, iar reducerea stresului ar fi una dintre ele. 


A putea ajunge la acel nivel în care raționalul bate stările emoționale generate de investițiile realizate te va ajuta să nu uiți de obiectivul stabilit și să nu actioneazi în detrimentul acestuia.  


În definitiv, concentrarea este cea care stabilește balansul între decizii emoționale versus raționale. Pe viitor atunci când portofoliul tău de acțiuni va avea o valatilitate ce în trecut te-ar fi motivat să iei o decizie, te vei gândi de 2 ori și pune în balanță tot ce am discutat până acum (obiectivul final față de acțiuni impulsive). Îți propun un test: atunci când te gândești la investitii nu lăsa mintea să zboare către alte idei. Cele 10 minute să fie canalizate doar către acestea.

 

Încearcă să fii prezent cât mai mult posibil atunci când iei o decizie, lasă-ți timp de gândire, nu te arunca în concluzii pripite și gândește-te la obiectivul final. Vei observa cum îți poți controla mult mai bine emoțiile, gândurile și găsirea de soluții. Dacă ai un obiectiv bine definit pentru care investești (o casă, o nouă mașină) sau fie el și unul general, vei observa ca acesta concentrare te va ajuta să te ții de planul început, să nu iei decizii rapide, să nu te lași influențat emoțional de cei din jurul tău. Gândirea clară și concentrată are un aport pozitiv atât fizic cât și psihic. Ar trebui să fie un obiectiv pentru noi toți.

 

https://dealbook.nytimes.com/2014/01/31/more-mindfulness-less-meditation/

 

http://www.universityworldnews.com/article.php?story=20130509171737492

Share

Mai mult

Mai mult +